آشپزی و بهداشت و تمیزی

آشپزی و بهداشت و تمیزی
در آشپزی، از اموری که لازم و ضروری است، بهداشت و تمیزی است. بهداشت در هر امری لازم است و لکن در امور غذایی، خوراکی و پخت و پز هم سفارش أکید شده است.
چون عدم رعایت آن موجب بیماری، زیان و آسیب جسمی و حتی جانی است. به ویژه اگر غذا برای دیگری باشد و علی الخصوص موضوع معامله و خرید و فروش هم مطرح باشد که در این صورت تعهد، تشدید، شده، مسئولیت سنگین تر می گردد، چون غذای آلوده باعث بیماری دیگری و یا مرگ دیگری می شود.
امام علی (ع) فرمودند :
کَم مِن اُکلَةٍ مَنَعَت اُکُلاتٍ[1]
(چهفراوان اتفاق میافتد که استفادهازیک لقمه مانع لقمههاییمیشود)
یعنی یک لقمه آلوده باعث سلب لقمه و غذای دیگر می گردد . یک لقمه آلوده ، یک لقمه مسموم ، انسان را بخاطر بیماری که ایجاد می کند از لقمه ها و غذاهائی، باز می دارد .
بهداشت آشپزی یعنی شستن و تمیز نگه داشتن ظروف، وسائل آشپزی، دست و صورت و حتی آشپزخانه و محیطی که ارزاق نگهداری می شود و یا پخته و توزیع و تقسیم می گردد.
امام صادق (ع) فرمودند :
غَسلُ الاِناءِ وَ کَسحُ الفِناءِ مَجلَبَهٌ لِلرِّزقِ[2]
(شستن ظرف و رُفتن دم درب باعث جذب و جلب روزی است)
[1] – احسان بخش، صادق، آثار الصادقین ،ج1 ، ص 112
[2] – بابویه القمی- ابو جعفر محمد بن علی بن الحسین، ترجمه سید احمد فهری زنجانی، خصال صدوق ، ج1 ، 54