نان و بهداشت

- نان و بهداشت
فرایند نان ، اعم از خمیر نمودن ، به تنور سپردن و پختن به گونه ای است که اگر انسان مراعات نکند ، دچار آلودگی می شود و در نتیجه نان آلوده تحویل دیگران و به خورد مردم داده می شود .
از این رو سفارش شد بهداشت مراعات شود و نظافت و طهارت مورد توجه قرار گیرد و نگهداری آرد در جائی باشدکه از آسیب حشرات به ویژه موش در امان باشد و خمیرآن در ظرف سالم و پخت آن در تنور بهداشتی صورت پذیرد .
پیامبر (ص) فرمودند : تَنَظَّفُوا بِکُلِّ مَا استَطَعتُم[1]
تا می توانید تمیز باشید.
و فرمود لباس خود را بشوئید آنگاه فرمود: اَما عَلِمتَ اََنَّ الثَّوبَ یُسَبِّحُ فَاِذا اتَّسَخَ اِنقَطَعَ تَسبیحُهُ[2]
آیا نمی دانی که لباس تسبیح خدا می گوید و آنگاه که کثیف شود تسبیح او قطع می گردد.
امام صادق (ع) فرمود: غَسلُ الإناءِ وَکَنسُ الفِناءِ مَجلَبةٌ لِلرِّزقِ[3]
شستن ظرف و جارو نمودن دم درب باعث جذب روزی است .
و نیز آن امام بزرگوار فرمود:
خداوند متعال که به بنده ای نعمت می دهد دوست دارد آثار آن نعمت را ببیند . سوال شد چگونه و چطور این آثار قابل رؤیت است ؟
حضرت فرمود : یُنَظِّفُ ثَوبَهُ وَ یُطیبُ ریحَهُ وَ یُجَصِّصُ دارَهُ وَ یُکَنِّسُ أفنِیَتَهُ [4]
جامع الاحادیث الشیعه ج16 ص677) (به نقل از آثار ج23 ص326).
لباسش را تمیز کند ، خودش را خوشبو نماید خانه اش گچکاری نماید و دم در خانه را جارو نماید .
حاصل آنکه محیط کسب و زندگی و خودآدم ،لباس آدم ، ظروف و محل آدم همه باید تمیز و بهداشتی باشد .
فرد نانوا لباسش ، ظرف خمیرش، تنورش، محیط نانوائی و حتی درب نانوائی باید تمیز باشد.
[1] – علاءالدین بن حسام الدین المتقی الهندی، کنزالعمال حدیث 26002
[2] – همان، حدیث 26009.
[3] – محمدبن الحسن الحر العاملی، وسائل الشیعه ج3ص571
[4]– طباطبایی بروجردی، سیدحسین، جامع احادیث الشیعة، ۱۳۹۹ ه، ج16 ص677