صفحه اصلی / خانوادگی / ارزش مادر

ارزش مادر

بسمه تعالی

ارزش مادر

  • مادر مقدس ترین عضو در خانواده
  • سیره بزرگان دین برتکریم وتقدیس مادر.
  • مادر بهشت زندگی
  • مادر چراغ خانه
  • مادر وجودی اثرگذار
  • مادر مایه قرب به حق
  • مادرسازنده شخصیت فرزند
  • مادر کانون عاطفه
  • مادر دریای صبر
  • حق مادر
  • تاثیر نیکی به مادر
  • بدانی که او با تو چه کرد
  • کلمات حکیمانه

 

  • مادر مقدس ترین عضو در خانواده

 

اگرچه پدر اصل است واگر او نباشد انسان نیست  واگرچه دختر حسنه وپسر نعمت است اما در عین حال مادر مقدس ترین است وحتی اگرچه دین هر وقت خواست وظیفه یی را بردوش فرزند بگذارد نظیر نیکی وتکریم واطاعت وامثال آن ، پدر ومادر هر دو را مشترکا  ذکر نمود  وحتی هنگام تشریع حکم از کلمه  والدین استفاده نمود اما باز هم دیده می شود که آهنگ جملات معصومین (ع) به گونه یی هست که قداست مادر بیشتر لحاظ شده است .

 

  • سیره بزرگان دین برتکریم وتقدیس مادر.

 

سیره  انبیاء ، ائمه ، علماء وحتی حکماء وچهره های بزرگ انسانی در تاریخ برتکریم وتقدیس مادر بود نظیرحضرت موسی وعیسی وپیامبر عظیم الشأن ما ولقمان  واویس قرن وامثال آنها .

 

 

  • مادر بهشت زندگی

 

حدیث معروف پیامبر  (ص) که فرمود :

اَلجَنَّهُ تَحتَ اَقدامِ الاُمَّهاتِ.

یعنی بهشت وزندگی خرم زیر پای مادران است.

و به عبارت دیگر بهشت در پایبندی به مادر و در گرو اواست خواه زندگی دنیایی وخواه زندگی آخرتی.

حضرت زهرا (س)  همین مضمون را با عبارت روشن تر بیان می کند ومی فرماید:

اِلْزَمْ رِجْلَها، فَإنَّ الْجَنَّةَ تَحْتَ أقْدامِها، وَ الْزَمْ رِجْلَها فَثَمَّ الْجَنَّةَ.

در خدمت مادر و پاي بند او باش؛ چراکه بهشت زير پاي مادران است. و در خدمت مادر باش که همانجا بهشت است  وزندگی خرم در همانجا است . (كنزل العمّال، ج۱۶، ص۴۶۲، ح ۴۵۴۴۳)

 

ملاحظه می شود که حضرت تاکید می کند همانجا که مادر است همانجا بهشت وزندگی خرم است یعنی حتی زندگی دنیایی که مقید ومزین به خدمت مادر باشد زندگی خرم وبهشت خواهد بود.

چه فراوان انسانهایی که خرمی زندگی شان را مرهون مادر ودعای مادر می دانند .

راننده یی که در مسافر کشی همواره ماشین  او پربود وتا یکی پیاده می شد یکی دیگر در همان لحظه  ویا لحظه اندک بعد سوار می شد  واصولا خالی نداشت می گفت این لطف خدا در سایه دعای مادر است ومن چون در خدمت مادرم همیشه به آسانی کاسبی می کنم.

ویا کسیکه عازم سفر حج بود می گفت من آدم بد وگنهکار بودم وبه هیچ چیز از امور شرعی پایبند نبودم اما در عین حال خداوند مرا دعوت کرد  واین نیست جز در سایه دعای مادر چون ما شش برادر ودو خواهر هستیم ومادر ما معلول وزمین گیر است به نحوی که تمام کارهای او اعم از تغذیه ،سرویس بهداشتی ، حمام وامثال آن باید توسط دیگران انجام شود ومن به برادران وخواهران گفتم مادر با من وکسی با او کاری نداشته باشد وخلاصه همواره تمام کارها  توسط من وهمسرم انجام می شود واو همواره برای مان دعا می کند  وحتی این مکه  واین دعوت الهی در سایه دعای اوست.

شهریار چه زیبا فرمود:

امروز هستیم به امید دعای توست

فردا کلید باغ بهشتم رضای توست

این راز آن حدیث که نقل از پیمبر است

جنت نهاده زیر قدم های مادر است .

 

 

  • مادر چراغ خانه

 

گویند که این تعبیر از لقمان است . به ایشان خبر دادند پدرت فوت کرد گفت وای رشته زندگی ما گسیخت وقتی به او خبر داند مادرت فوت کرد گفت وای چراغ زندگی خاموش شد  وآنگاه که به گفتند برادرت فوت کرد گفت وای کمرم شکست.

بله مادر فروغ زندگی ، زیبایی ، جلا وجلوه زندگی ، طراوت وشادابی زندگی است . اگر مادر باشد فضای زندگی روشن وآفتابی است واگر نباشد تاریک وظلمانی است

شعر شهریار هم به این معنا اشاره دارد آنجا که فرمود:

چراغ خانه مرد خدا، زن و بچه است      تو را که نیست زن و بچه  خانه روشن نیست

 

  • مادر وجودی اثرگذار

 

(مادر اثر گذار دراصلاح نفس مثل بسیاری از افراد که فاسدند اما با خدمت به مادر اصلاح می شوند وحدیث زیر مصداقی از آن است.

امام سجاد (ع) فرمود:

جاءَ رَجلٌ إلَى النَّبِيِّ (صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ) فقالَ : يا رَسُولَ اللّه ِما مِن عَمَلٍ قَبيحٍ إلّا قَد عَمِلتُهُ ، فهَل لِي مِن تَوبَةٍ ؟ فَقالَ لَهُ رَسُولُ اللّه ِ (صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ) : فهَل مِن والِدَيكَ أحَدٌ حَيٌّ ؟ قالَ : أبي ، قالَ : فَاذهَبْ فَبَرَّهُ . قالَ : فَلَمّا وَ لّى ، قالَ رَسُولُ اللّه ِ (صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ : لَو كانَت اُمُّهُ!

مردی خدمت رسول خدا(ص) رسید و گفت: ای رسول خدا، من هیچ کار زشتی نمانده که انجام نداده باشم، آیا می توانم توبه کنم؟ رسول خدا(ص) فرمود: آیا هیچ یک از پدر و مادرت زنده هستند؟ گفت: بله، پدرم.

حضرت فرمود: برو به او نیکی کن (تا آمرزیده شوی). وقتی او راه افتاد پیامبر(ص) فرمود: کاش مادرش زنده بود. (یعنی اگر مادر زنده بود و به او نیکی می کرد، زودتر آمرزیده می شد .  (بحار الانوار، ج ۷۴، ص ۸۲ ، ح۸۸)

(آن مرد وقتی می گوید هرنوع کار زشت را انجام دادم  یعنی زبانم آلوده فساد وگناه ، گوشم آلوده ، دستم آلوده ، پایم آلوده ، قلبم آلوده وخلاصه همه وجودش آلوده شد به گناه وفساد ونیاز است که این آلودگی تمیز وپاک شود وپیامبر در میان این همه پاک کننده ها موضوع خدمت به والدین به ویژه مادر را مطرح می کند.

یعنی مادر مصلح است ، سازنده است ، زشت را زیبا  وفساد را به صلاح بدل می کند .)

 

  • مادر مایه قرب به حق

 

( خدمت به مادر موجب قرب به حق  و وسیله قرار گرفتن در صراط مستقیم  وقرار گرفتن در مسیر صحیح زندگی است . مثل جریان اویس قرن

 

  • سازنده شخصیت فرزند

یعنی  شخصیت مادر  وخصال  وصفاتش به فرزند به ویژه دختر منتقل می شود چرا که نفس انسان خو پذیر است .وقتی کسی با کسی چندین سال زندگی کند بالطبع خوی او به دیگری منتقل می گردد.

چرا که گفته می شود: با بدان منشین  بخاطراجتناب از پذیرش خوی شان .

با بدان کم نشین که در مانی  خوپذیر است نفس انسانی .

ویا اینکه گفته می شود :

تو اول بگو با کیان زیستی پس آنگه بگویم که تو کیستی . یعنی با هرکس زندگی کنی همان می شوی .

از این رودر ضرب المثل آمده : مادر را به بین دختر را بگیر .پس اگر مادر را بشناسی دختر را خواهی شناخت  زیرا دختر در حقیقت همان مادر است .

درضرب المثل چینی است که :

تاک را از خاک خوب و دختر را از مادر خوب انتخاب کن!

 

  • زحمات مادر غیر قابل جبران

قَالَ رَجُلٌ لِرَسُولِ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله و سلّم)

إِنَّ وَالِدَتِي بَلَغَهَا الْكِبَرُ وَ هِيَ عِنْدِي الْآنَ أَحْمِلُهَا عَلَى ظَهْرِي وَ أُطْعِمُهَا مِنْ كَسْبِي وَ أُمِيطُ عَنْهَا الْأَذَىَ بِيَدِي وَ أَصْرِفُ عَنْهَا مَعَ ذَلِكَ وَجْهِيَ اسْتِحْيَاءً مِنْهَا وَ إِعْظَاماً لَهَا فَهَلْ كَافَأْتُهَا قَالَ لَا لِأَنَّ بَطْنَهَا كَانَ لَكَ وِعَاءً وَ ثَدْيَهَا كَانَ لَكَ سِقَاءً وَ قَدَمَهَا لَكَ حِذَاءً وَ يَدَهَا لَكَ وِقَاءً وَ حِجْرَهَا لَكَ حِوَاءً وَ كَانَتْ تَصْنَعُ ذَلِكَ لَكَ وَ هِيَ تَمَنَّى حَيَاتَكَ وَ أَنْتَ تَصْنَعُ هَذَا بِهَا وَ تُحِبُّ مَمَاتَهَا.

روزی شخصی به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) گفت: ای رسول خدا! مادرم پیر شده و پیش من زندگی می کند، او را در پشت خود حمل کرده، برای رفع حوائجش به این طرف و آن طرف می برم، و از درآمد خویش نیازهای وی را تامین می نمایم، با دست خود او را از آزار و اذیتها محافظت می کنم، با کمال ادب و تعظیم و احترام با او رفتار می نمایم. آیا زحمات وی را تا حدودی

جبران کرده ام؟

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: نه، زیرا شکم او جایگاه تو، پستانهایش منبع تغذیه تو، قدمهایش وسیله حرکت تو، دستهایش محافظ تو، و آغوش او گهواره ات بوده است. او این همه خدمات را با رضایت خاطر برای تو انجام می داد و آرزو می کرد که تو زنده بمانی؛ ولی تو خدماتی را به وی ارائه می دهی، در حالی که انتظار مرگ او را داری.«          (مستدرک الوسائل، ج ۱۵، ص ۱۸۰)

حواء:  خیمه وخرگاه  ،آواز وموسیقی

سِقاء: مشگ آب  ، مشگ روغن

  • حق مادر

امام سجاد (ع) در بیان حق مادر می فرماید:

فَحَقُّ أُمِّک فَأَنْ تَعْلَمَ أَنَّهَا حَمَلَتْک حَیثُ لَا یحْمِلُ أَحَدٌ أَحَداً وَ أَطْعَمَتْک مِنْ ثَمَرَةِ قَلْبِهَا مَا لَا یطْعِمُ أَحَدٌ أَحَداً وَ أَنَّهَا وَقَتْک بِسَمْعِهَا وَ بَصَرِهَا وَ یدِهَا وَ رِجْلِهَا وَ شَعْرِهَا وَ بَشَرِهَا وَ جَمِیعِ جَوَارِحِهَا مُسْتَبْشِرَةً بِذَلِک فَرِحَةً مُوَابِلَةً مُحْتَمِلَةً لِمَا فِیهِ مَکرُوهُهَا وَ أَلَمُهَا وَ ثِقْلُهَا وَ غَمُّهَا حَتَّی دَفَعَتْهَا عَنْک یدُ الْقُدْرَةِ وَ أَخْرَجَتْک إِلَی الْأَرْضِ فَرَضِیتْ أَنْ تَشْبَعَ وَ تَجُوعَ هِی وَ تَکسُوَک وَ تَعْرَی وَ تُرْوِیک وَ تَظْمَأَ وَ تُظِلَّک وَ تَضْحَی وَ تُنَعِّمَک بِبُؤْسِهَا وَ تُلَذِّذَک بِالنَّوْمِ بِأَرَقِهَا وَ کانَ بَطْنُهَا لَک وِعَاءً وَ حَجْرُهَا لَک حِوَاءً وَ ثَدْیهَا لَک سِقَاءً وَ نَفْسُهَا لَک وِقَاءً تُبَاشِرُ حَرَّ الدُّنْیا وَ بَرْدَهَا لَک وَ دُونَک فَتَشْکرُهَا عَلَی قَدْرِ ذَلِک وَ لَا تَقْدِرُ عَلَیهِ إِلَّا بِعَوْنِ اللَّهِ وَ تَوْفِیقِه.

 

حق مادرت این است که بدانی او تو را چنان برداشته که کسی دیگری را بدان گونه برنگیرد و از میوه

دل خود تو را چنان خورانده که هیچ کس دیگری را بدان سان نخوراند و به راستی تو را به گوش و چشم و دست و پای و پوست و تمام اندامهایش (به تمام وجود خود) نگهداری کرده و بدین نگهداری به خوشرویی و دلشادی مواظبت در پیوسته و هر ناگواری و درد و گرانی و نگرانی (دوران بارداری را) تحمّل کرده چنان که دست تطاول (آفات) را از تو دور ساخته و تو را بر زمین نهاده و خرسند بوده است که تو سیر باشی و او خود گرسنه ماند و تو جامه پوشی و او برهنه باشد و تو را سیراب کند و خود تشنه ماند و تو را در سایه دارد و خود زیر آفتاب باشد و با بیچارگی خود تو را نعمت بخشد و با بیخوابی خود تو را لذّت خواب چشاند و شکمش ظرف هستی تو بوده و دامنش پرورشگاهت و پستانش چشمه نوشت و جانش نگهدارت، سرد و گرم دنیا را برای تو و به خاطر تو چشیده است پس به قدرشناسی از این همه او را سپاس گزار، و این قدردانی را نتوانی جز به یاری و توفیق خداوند.(تحف العقول، ص ۲۶۳)

آری حق مادر این است که فقط بدانی که او این بود وچنین کرد واگر بدانی وبفهمی  آنگاه خواهی دانست که هرچه تلاش کنی حق او را اداء نخواهی کرد.

کلمات حکیمانه در وصف مادر:

  • مادر را دل سوزد، دایه را دامن.

یعنی ﻫﻴﭻ ﮐﺲ ﻣﺜﻞ مادر دﻟﺴﻮز ﻓﺮزﻧﺪش ﻧﻴﺴﺖ.

  • مادر عاشق بی‌عار است.
  • نگر به موسی عمران که از بر مادر به مدین آمد و زان راه گشت او مولا  (مولوی)
  • پس هستی من زهستی او است تا هستم وهست دارمش دوست
  • وجود پدر و مادر را غنیمت بشمار! (لقمان)
  • با پدر و مادرت بهترین رفتار را داشته باش!

 

 

درباره admin

این مطالب را نیز ببینید!

 ازدواج فاطمه (س)در چه تاریخی انجام شد؟

 ازدواج فاطمه (س)در چه تاریخی انجام شد؟ در ماه مبارک رمضان سال دوم هجرت عقد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیامبرخدا در جواب کسی که پرسیده بود كدام یک از اعمال بافضيلت تر است؟ فرمود: اِطعَامُ الطَّعَامِ وَ اِطيَابُ الكَلَامِ. غذا دادن و سخن پاکیزه گفتن. (وسائل ، ج24، ص289، باب 26)